Amikor vállalkozásunk van, akkor a zárakkal is foglalkoznunk kell, hiszen a telephelynek, irodának is van ajtaja. Abban az esetben, ha több iroda, vagy zárható munkaállomás is van egy telephelyen belül, akkor célszerű megfontolni, a főkulcs rendszer használatát. Persze akkor, ha az irodák ajtajára elég a hagyományos tollas kulcs, és nem baj, ha bemennek egymáshoz a munkatársak, akár egymás tudta nélkül is, akkor nincs igazán szükség erre. Ám ha szeretnénk az irodákat biztonságossá tenni, és nem szeretnénk, ha bárki bárhova bemászkáljon, akkor érdemes ezt a lehetőséget is megfontolni.

A főkulcs-rendszer lényege ugyanis az, hogy minden ajtóra külön zár kerül, általában PZ zár, melyek külön kulccsal nyithatóak, ám van egy főkulcs is, amely képes minden zárat kinyitni. Ez hasznos, ha sok zárható iroda van, és rendszeresen takarít a takarítószemélyzet. Lehetőség van így arra, hogy a takarítók ne egy egész rakás kulccsal legyenek kénytelen közlekedni, majd keresgélni, hogy melyik nyitja éppen az adott ajtót. De a főnöknél vagy az irodavezetőnél is lehet egy mesterkulcs, esetleg az informatikusnál, aki rendszeresen ellenőrzi a számítógépeket.

Hány zár vonható össze egy főkulcs rendszeren belül

Erre a kérdésre nehéz válaszolni, ugyanis nincs egységes válasz. Egy főkulcs-rendszerhez típustól függően akkor 20-30, vagy még több kulcs is tartozhat. Irodaházaknál gyakori, hogy az adott cégek saját irodáit kötik össze egy főkulcs-rendszerbe, vagy egy emelet irodáit. Egy emeleten pedig akár 50 iroda is lehet az épület nagyságától függetlenül. Emellett hotelek is használják ezt a módszert, mert a főkulcs-rendszer kulcskártyás megoldással is összekapcsolható. A hotelekben pedig akár 100 szoba is lehet.

A főkulcs-rendszer kiépítése manapság már nem olyan költséges, mint azt elsőre gondolnánk, azzal viszont számolni, kell, hogy a zárcserét, esetleg a kulcsvesztés kicsit költségesebben fogjuk tudni orvosolni. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne éljünk ezzel a lehetőséggel. Sokszor egyébként, ha irodákat bérelünk, maga az épület tulajdonosa építi ki számunkra ezt a rendszert.